Graafinen kuolema

Onko graafinen-sanan käyttö muuttumassa vai käyttöala laajentumassa?

Tätä pohti Merja Sainio bongattuaan sanan muun muassa seuraavista yhteyksistä:

”Näytelmän erittäin graafiset kidutuskohtaukset ovat omiaan aiheuttamaan ahdistusta yleisössä istuville.”

”… miten ongelmallista on näyttää niin graafinen kuvaus itsemurhasta kuin [Netflix-sarja] Kolmetoista syytä tekee.”

Molemmat bongaukset ovat Helsingin Sanomista.

– Oletan, että taustalla häilyy englannin graphic, mutta käyttöyhteys yllättää ja tarkka merkitys jää minulle epäselväksi – niin graafinen suunnittelija kuin olenkin, Sainio kirjoittaa.

Kielibaari päätti kokeilla, miten radio-ohjelma Aristoteleen kantapään Facebook-ryhmän parviäly toimii. Ja kyllähän se toimi:  meni kolme sekuntia, ja eka kommentti:

– Anglismi. Graphic tarkoittaa myös peittelemätöntä, siistimätöntä.

Ja perään toinen vastaus:  – Jopa raakaa.

Kolmas kommentti: – Kääntäjällä ollut kiire.

Baaritiskin kirjahyllystä löytyi Oxford Students’s Dctionary for Students (2011), ja totta, että yksityiskohtaisen epämiellyttävän suuntaan sana kääntyy:  graphic (used about descriptions) clear and giving a lot of detail, especially about sth unpleasant: She described the accident in graphic detail.

Myöhemmissä kommenteissa ehdotettiin graphic-sanan suomennokseksi vastaavissa yhteyksissä kursailematon. Miltä se sinun korvaasi kuulostaa?

 

Twitter
Facebook
2 Kommenttia
 • Virkku
  Kirjoitettu 09:42h, 30 lokakuun Vastaa

  Graafiselle on siis käymässä samoin kuin pateettiselle. Nyt kun tarkistin, englannin kielen mukainen merkitys ”säälittävä” on jo nostettu Kielitoimiston sanakirjaan alkuperäisen ”mahtipontisen” rinnalle. Saapa nähdä, yleistyykö graafisen uusi merkitys samassa mitassa.
  Mitä kursailemattomaan tulee, se tuntuu jotenkin liian laimealta. En tähän hätään keksi parempaakaan käännöstä, mutta ehkäpä ammattikääntäjätkään eivät ole keksineet, ja juuri siksi on turvauduttu graafiseen – hätävarana paremman puutteessa?

  • Baarin toimitus
   Kirjoitettu 10:15h, 30 lokakuun Vastaa

   Kiitos, Virkku, kommentistasi! Kiinnostava tuo graafinen-sanan rinnastuksesi pateettinen-sanaan. Saapa nähdä, todellakin.

Lähetä kommentti