Jyvän kylväjät

Tviittien virta on vuolas,  ja usein käy, ettei virrassa kaikkia kiinnostavia puroja edes huomaa.  Tämä viserrys seuraavasta velkakriisistä jäi pahaenteisyydessään mieleen, mutta hetken kesti kelata, mikä siinä silmään särähti.

Siitäpä sitten oitis baaritiskille väittelemään maataloussanastosta: mikä kylvetään, mikä niitetään, mikä korjataan? Sitä nimittäin niittää, mitä korjaa.

Baarimestarin ehdotukset:

 • siemen kylvetään
 • heinä tai vilja niitetään
 • vilja puidaan
 • sato korjataan.

Mutta mitä jyvälle tehdään? Tähän tarvitaan asiantuntija-apua: toimittaja, viljelijä Raila Aaltosen mukaan jyvät korjataan.

Kielitoimiston sanakirjassa  puida =  irrottaa viljelykasveista jyvät; esimerkiksi puida viljaa, rukiitaWikipedia määrittelee, että puinnilla eli puimisella tarkoitetaan tuleentuneen viljan siementen irrottamista ja puhdistamista muista viljakasvin osista. Ennen vanhaan puimisella tarkoitettiin jo korjattujen viljakasvin korsien käsittelyä riihessä niin, että jyvät saatiin erotettua [akanoista]. Nykyisin vilja puidaan koneellisesti  leikkuupuimureilla jo pellolla.

Lisätietoa maatalouden vanhoista työtavoista ja -välineistä, muun muassa viljan puhdistuksesta: Muuttuva maaseutu. Historiallinen maatalous. Helsingin yliopiston kansatieteen oppiaineen verkko-oppimissivusto.

Baaripuheessa vilahti myös heilimöidä-verbi, josta puhujalla itselläkään ei ollut tarkkaa käsitystä. Tässäkin auttaa Kielitoimiston sanakirja: heinäkasvi heilimöi; varsinkin ruis heilimöi eli kukkii, hedelmöi.

Niin että nyt sitten vain nauttimaan vihreistä niityistä ja elonkorjuusta!♥ Ja ehkäpä Kielibaari ehdottaa viljasanastoa Aristoteleen kantapää -radio-ohjelman aiheeksi.

 

 

 

2 Kommenttia
 • Perunapähkinä
  Kirjoitettu 13:06h, 16 kesäkuun

  Jyvien lisäksi peruna on alkukesällä kiintoisa. Mitä sille tehdään ennen Kustaan-päivää? Kylvetäänkö peruna? Istutetaanko se vai niin kuin meillä päin ”pannaan maahan”? Tätä perunapähkinää saa vapaasti maistella, mutta ei ole pakko ottaa kantaa.

 • Kantahenkilöstö
  Kirjoitettu 13:09h, 16 kesäkuun

  Baariemäntä teki pikagallupin: teinin (joka ei kai koskaan ole edes astellut perunapellon laidalla) mielestä peruna istutetaan, ehdottomasti. Teinin isä (joka lienee ainakin käynyt perunapellolla) istuttaa myös. Baariemäntä on itse jopa istuttanut pottua, mutta kylvää-verbikään ei korvaa kärvennä. Kielibaari kiittää kommentoijaa ja iloitsee kiintoisasta perunapähkinästä!