Kansalliskielistrategia: ohjausryhmä linjaamaan uudistuksen valmistelua

Kansalliskielistrategian uudistusta linjaava ohjausryhmä on nimitetty. Pääministeri Sanna Marinin johtamassa ohjausryhmässä on parikymmentä jäsentä, joista asiantuntijan roolissa kahdeksan:

 • Forsberg Ulla-Maija, johtaja, Kotimaisten kielten keskus
 • Gestrin Christina, folktingssekreterare, Svenska Finlands folkting
 • Heinonen Olli-Pekka, pääjohtaja, Opetushallitus
 • Karhunen Minna, toimitusjohtaja,  Suomen Kuntaliitto
 • Koivisto Anni, varapuheenjohtaja, Saamelaiskäräjät
 • Skoglund Kjell, toimitusjohtaja, Suomalais-ruotsalainen kauppakamari
 • Slotte Niclas, senior rättssakkunnig, Ålands landskapsregering
 • Ylä-Anttila Merja, toimitusjohtaja, Yle

 

Pääministerin lisäksi ohjausryhmässä on useita ministereitä sekä sihteerien roolissa viranhaltijoita.

‒ Uusi kansalliskielistrategia on osa hallitusohjelman kielipoliittisia uudistuksia, joilla haluamme edistää kielellisten oikeuksien toteutumista ja kielten elinvoimaisuutta Suomessa, sanoo Marin oikeusministeriön tiedotteessa.

Strategiauudistuksen on määrä vastata Kotimaisten kielten keskuksen huoleen kansalliskielten asemasta muuttuvassa kieliympäristössä. Uudistuksen valmistelu käynnistyi viime toukokuussa verkkoaivoriihellä, jossa kuka tahansa sai esittää ideoitaan. Syksyllä 2020 valmistelu jatkui strategisilla dialogeilla sidosryhmien kanssa, muun muassa  suomen kielen lautakunnan ja RKP:n puoluehallituksen kanssa. Viimeinen strateginen keskustelu pidettiin yliopistojen edustajien kanssa joulukuussa 2020.

Strategialuonnoksen kirjoittaa neuvotteleva virkamies Anna Kiiskinen oikeusministeriön demokratia- ja julkisoikeusosastolta.

Hän ei vielä tässä vaiheessa rohkene arvioida, miten ja milloin sidosryhmät saavat mahdollisuuden kommentoida strategialuonnosta tai strategian ehdotettua sisältöä.

‒ Tämä kysymys tarkentuu, kun ohjausryhmän työskentelystä ja aikataulusta päätetään, Kiiskinen kertoi Kielibaarille.

Uudistettu kansalliskielistrategia on tarkoitus hyväksyä hallituksen periaatepäätöksenä kesäkuuhun 2021 mennessä.

 

Lue lisää: Uuden kansalliskielistrategian valmisteluun ohjausryhmä. Tiedotteen lopussa on on linkki ohjausryhmän kokoonpanoon.

Lisää baaritiskillä:

Kansalliskielistrategia uudistuu: valmistelu jatkuu strategisilla dialogeilla

 

Kaikki joukolla uudistamaan kansalliskielistrategiaa!

 

Teksti: Sari T. Tiiro ♦ Julkaistu 19.1.2021

Twitter
Facebook
1 Kommentti
 • Kielibaarin toimitus
  Kirjoitettu 22:58h, 27 tammikuun Vastaa

  Uudistettu kansalliskielistrategia on tällä tietoa määrä hyväksyä hallituksen periaatepäätöksenä kesäkuuhun 2021 mennessä. Strategian ohjausryhmän toimikausi on kuitenkin vuoden 2021 loppuun, koska ohjausryhmän tarkoituksena on käsitellä myös hallituksen kielipoliittista ohjelmaa, jonka on tarkoitus valmistua vuoden 2021 aikana. Näin vastasi Kielibaarille Anna Kiiskinen oikeusministeriöstä.

  Baaritiskillä toivotaan, että kielipoliittisen ohjelman valmistelussa kuullaan laajasti Suomessa puhuttavien kielten puhujayhteisöjen asiantuntijoita ja edustajia. Heitä ei kansalliskielistrategian ohjausryhmässä ole lukuun ottamatta Saamelaiskäräjien edustajaa. Baaritiskille tuli äskettäin viesti, jossa esitettiin huoli karjalan kielen asemasta Suomessa. Viestissä toivottiin, ettei kielipoliittisen ohjelman laadinnassa unohdeta karjalankielistä yhteisöä.

Lähetä kommentti