Kielipelit testissä: Bongaa sinulle ja ystävällesi sopivin!

 

Kielibaari testasi lautapelejä, tietokonepelejä ja mobiilipelejä.

Aina ei valittu uusinta peliä, vaan pelit valikoituivat kielellisten elementtien perusteella. Tämän vuoksi joukossa on vanhojakin, kenties jo unohtuneita helmiä. Joistakin peleistä on tehty arvosteluja muualla, mutta Kielibaarin arvostelujen keskiössä on pelien kieli.

Tämä juttu kokoaa yhteen kaikki Kielibaarin testaamat 12 kielipeliä ja arvioi, millaiselle pelaajalle mikäkin peli sopii nautittavaksi. Tarkempiin arvioihin pääset tekstissä olevien linkkien kautta.  Lautapelit maksavat parisen kymppiä. Mobiilipelit ovat maksuttomia samoin kuin tietokonepelit yhtä lukuun ottamatta.


LAUTAPELIT

 

Flipp!

Lyhyesti: Flipp! on sanaselityspeli, jossa joukkueet keksivät toisilleen selitettävät sanat. Mitä nopeammin sanat keksii, sitä vähemmän aikaa vastajoukkueella on selittää ne!

Tiskin suositus:  Nautittavaksi rennoissa illoissa, myös perheen kesken.

Testiryhmä keskittyneenä Flipp!-lautapeliin.

 

Codenames

Lyhyesti: Codenames on assosiaatiopeli, jossa joukkueet yrittävät löytää omat agenttinsa. Agenteilla on salanimet. Yksi joukkueen jäsen antaa vihjeitä nimistä, muut arvaavat.

Tiskin suositus:  Niille, jotka tykkäävät kognitiivisista haasteista ja rauhallisesta pelitemposta.

 

Sanasota

Lyhyesti: Sanasota on kuin läpsy, mutta kielellä. Peli perustuu nopeuteen, intensiivisyyteen ja hysteriaan: kun kaksi samankuvioista korttia on pöydässä yhtä aikaa, korttien haltijoiden tulee mahdollisimman pian keksiä toisen kortin yläkäsitteeseen liittyvä sana.

Tiskin suositus: Sopii nautittavaksi erityisesti hyvässä porukassa, jossa saa vapaasti heittäytyä hieman hysteeriseksikin. Pelissä kokee yhteisen adrenaliinin virran.

► Lue tarkemmat arvostelut lautapeleistä täältä.

 

TIETOKONEPELIT

 

Influent

Lyhyesti: Influent on sanaston oppimiseen tarkoitettu peli. Sanoja opitaan klikkaamalla haluttua asiaa tai esinettä.

Tiskin suositus: Nautittavaksi suomi toisena tai vieraana kielenä -oppijoille muiden kieliopintojen ohessa. Äidinkieliset suomenkieliset voivat hyödyntää pelin muita kielipaketteja.

 

Perunakellari

Lyhyesti: Perunakellari on nettisivusto, jossa on alakoulun opettajan luomia tehtäviä. Kielibaari testasi pelejä äidinkielestä ja kirjallisuudesta. Perunakellarissa on pääasiassa kielioppitehtäviä, mukana myös luetun ymmärtämistä ja anagrammeja.

Tiskin suositus: Sopii kaikille suomen puhujille! Voi oppia uutta tai kerrata vanhaa.

 

Älypää

Lyhyesti: Edelleen asemaansa pitävä pelisivusto, jossa on monipuolisesti useita kieleen liittyviä minipelejä: sananmuodotusta, sanaristikoita, murrevisoja ja paljon lisää!

Tiskin suositus: Sanaisat pelit tarjoillaan hyvän mielen ja loogisen päättelyn kanssa. Sopii äidinkielisille sekä edistyneille suomen kielen oppijoille.

► Lue tarkemmat arvostelut tietokonepeleistä täältä. Influent on saatavilla useimmille. Windows-, Mac- ja Linux-käyttöjärjestelmille. Perunakellari ja Älypää toimivat kaikilla selaimilla evästeet ja JavaScript sallittuina.

 

MOBIILIPELIT

 

ANAGRAMMI

Sanapala

Lyhyesti: Sanapala on anagrammipeli, jossa pitää muodostaa annetuista kirjaimista sanoja (aikaa ei ole rajattu). Sanoille on valmiit kohdat, joten pelaaja tietää etukäteen haettujen sanojen määrät ja niiden kirjainmäärät. Peli etenee tasoittain ja vaikeutuu koko ajan.

Tiskin suositus: Nautittavaksi kevyenä ajankuluna. Sopii myös nuoremmille suomen janoisille tai jonkin verran suomea toisena tai vieraana kielenä osaaville.

 

Word Challenge

Lyhyesti: Annetuista kirjaimista pitää muodostaa mahdollisimman monta sanaa annetussa ajassa. Pelaaja näkee haluttujen sanojen sekä kirjainten määrän per sana.

Tiskin suositus:  Sanaseppojen ajanvietteeksi.

 

SANANMUODOSTUS

Sanakunkku

Lyhyesti: Sanakunkussa pyritään muodostamaan annetussa ajassa suuresta kirjainläjästä sanoja, joista saa mahdollisimman paljon pisteitä. Lisäksi joka pelissä sanoille annetaan kolme bonustehtävää, jotka täyttämällä saa palkintoja.

Tiskin suositus: Viihdykettä sellaiselle, joka haluaa kokeilla uudenlaista sananmuodostuspeliä. Suositellaan nautittavaksi hyppysellisellä strategista pisteajattelua!

 

SANANHAKU

Sanajahti

Lyhyesti: Annetusta kirjainruudukosta täytyy etsiä sanoja, joiden täytyy muodostua vierekkäisistä kirjaimista. Samankaltainen kuin Wordament. Online-moninpeli.

Tiskin suositus: Nautittavaksi hyvän sananhahmotuskyvyn kera. Etua on myös laajasta sanavarastosta ja nopeudesta!

 

Wordament

Lyhyesti: Annetusta kirjainruudukosta täytyy etsiä mahdollisimman monta kirjainyhdistelmää, joista muodostuu sana (seuraavan kirjaimen täytyy koskettaa edellistä). Samankaltainen kuin Sanajahti. Online-moninpeli.

Tiskin suositus: Nautittavaksi hyvän sananhahmotuskyvyn kera. Etua on myös laajasta sanavarastosta ja nopeudesta!

 

Sananhaku (Word Search)

Lyhyesti: Sananhakupeli, jossa kirjainten seasta etsitään annettuja sanoja joka suuntaan. Pelissä eri modeja, klassisen lisäksi nopeuteen perustuva blitz ja tasaisen tahdin suoritukseen tähtäävä maraton.

Tiskin suositus: Ajanvietoksi tarkkasilmäisille sanahaukoille!

► Lue tarkemmat arviot mobiilipeleistä täältä. Arvostellut pelit ovat saatavilla sekä Androidille että iOS:lle paitsi Word Challenge vain Androidille.

♥ Kerro meille omat kielipelisuosikkisi! Puuttuuko jokin kiintoisa peli listalta?

◊ Pelien testaus ja kuvat: Jenny Tarvainen, Niko Heiniluoma, Sini Söyrinki, Hanna Hassinen   Teksti: Jenny Tarvainen, Niko Heiniluoma, Sini Söyrinki

Twitter
Facebook
Ei kommentteja

Lähetä kommentti