Kielipide: Ärsyttäviä taivutuksia

Kielipide-sarja päästää nuoret ääneen: julkaisemme ysiluokkalaisten mielipiteitä suomen kielen ilmiöistä. Kielibaari on ollut mukana äikän tunneilla Jyväskylässä, ja kielipiteiden kirjoittaminen on ollut osa kurssisisältöä.

Teksti: Kare Kurjenniemi

Suomen kielessä on paljon taivutuksia, jotka voivat olla haastavia ja joissain tapauksissa ärsyttäviä. Niitä on, koska niille ei ole vielä keksitty korvaavia vaihtoehtoja vanhan mallin tilalle. Taivutuksia käytetään muuttamaan sanojen asiayhteyttä tai tarkoitusta.

Taivuttamisen suurin ongelma on siinä, että se on välillä hankalaa jopa kantasuomalaiselle puhumattakaan maahanmuuttajille, ja se on myös yksi syy, miksi suomi on yksi maailman vaikeimmista kielistä.

Taivuttamisen vaikeus johtuu siitä, että sanat voivat kuulostaa taivutettaessa epäluontevilta tai muuten vaan vääriltä. Sen takia maahanmuuttajilla voi mennä vuosia opetella suomen kieli kunnolla.

Tavallaan taivutus on myös hyvä asia. Monet voivat esimerkiksi olla sitä mieltä, että se tekee suomen kielestä persoonallisen. Toisaalta joillekin se on tietenkin vain helppoa eivätkä he siksi halua vaihtaa järjestelmää. Myös kielen vanhoja perinteitä ei haluta rikkoa, joten uusia vaihtoehtoja ei ole alettu kehittää.

Taivuttamista ei ole pakko muuttaa, koska se tämänhetkinenkin on ihan selkeä, mutta vuosien saatossa siitä voisi kyllä tehdä vähän käytännöllisemmän.

Kielipide on julkaistu alkuperäisessä muodossaan. Ainoastaan otsikointi on toimituksen.

Lisää kielipiteitä:

Kielipide: Yhdys sana virheiden oikein kirjoitus

Kielipide: Sanat taipuvat epäloogisesti

 

Twitter
Facebook
Ei kommentteja

Lähetä kommentti