Kielipide: Kielenkäyttöä kannattaa vaihdella eri tilanteissa

Kielipide-sarja päästää nuoret ääneen: julkaisemme ysiluokkalaisten mielipiteitä suomen kielen ilmiöistä. Kielibaari on ollut mukana äikän tunneilla Jyväskylässä, ja kielipiteiden kirjoittaminen jostakin kielen ilmiöstä on ollut osa kurssisisältöä.

Teksti: Veikko Pyyhtinen

Moni suomalainen vaihtelee eri tilanteissa kielen käyttöään. Ilmiö, jonka valitsin, kertoo kielen tilanteellisista muutoksista. Ilmiössä mietitään sitä, miten puhutaan eri tavalla erilaisille ihmisille. Olet varmaan huomannut sen, että puhuessasi pienelle lapselle puhut eri tavalla kuin esimerkiksi silloin, kun puhut tutun kaverin tai aikuisen kanssa. Tässä tilanteessa ilmiö tulee voimakkaasti ilmi.

Ilmiö on tärkeä myös ihmissuhteiden kannalta.

Minun mielestäni ilmiö on tärkeä, sillä sen käyttömuodot vaikuttavat paljon siihen, millaisen kuvan muut ihmiset saavat minusta. Ilmiö myös kuvaa persoonallisuutta viestintätapojen avulla. Se on myös tärkeä ihmissuhteiden kannalta. Eri mieltä tästä asiasta oleva saattaa ajatella, että ilmiö ei ole tarpeellinen tai hän ei ole itse ajatellut sen käyttöä samalla tavalla kuin minä olen ajatellut.

Jokainen voisi mielestäni vaikka joskus miettiä sitä, miten puhuu muille, tai miettiä eroja aikuisille tai lapsille puhuessa. Itse olen huomannut sen, että kun kielen käyttöä vaihtelee eri tilanteissa niin puhuminen saattaa sujua luontevammin ja helpommin.

Omassa arjessani ilmiö näkyy lähes kaikkialla, sillä olen päivittäin tekemisissä eri-ikäisten ja erilaisten henkilöiden kanssa. Kielen käyttö eri tavoin eri tilanteissa sujuu minulta melko luontevasti.

 

Kielipide on julkaistu alkuperäisessä muodossaan. Ainoastaan otsikointi on toimituksen.

Lisää kielipiteitä:

Kielipide: Lainasanoja käyttävät kaikki

Kielipide: Puhu murretta!

Twitter
Facebook
Ei kommentteja

Lähetä kommentti