Kielipide: Miksi eläin on ”se” ja ihminen ”hän”?

Kielipide-sarja päästää nuoret ääneen: julkaisemme ysiluokkalaisten mielipiteitä suomen kielen ilmiöistä. Kielibaari on ollut mukana äikän tunneilla Jyväskylässä, ja kielipiteiden kirjoittaminen jostakin kielen ilmiöstä on ollut osa kurssisisältöä.

Teksti: Aino-Elina Paananen

Ihminen viittaa rakkaaseen lemmikkiinsä pronominilla hän. Puhekielessä ihmisiin viitataan pronominilla se. Tämä kuitenkin on väärin. Ihmisiin pitäisi kieliopin mukaan viitata hänenä, kun taas eläimet on niputettu yhteen elottomien esineiden kanssa. Mielestäni tämä on tyhmää. Ovathan nyt esimerkiksi koira ja kynä aika kaukana toisistaan.

Entä jos lautasella olevaan pihviin viitattaisiin hän-pronominilla?

Helposti kuvittelisi, että tämä ilmiö on vain kielellinen, mutta se näkyy muussakin elämässä. Juridisesti eläimet ovat omaisuutta, eikä niitä ajatella elävinä olentoina. Esimerkiksi avioerotilanteessa eläin menee omaisuuden perusteella toiselle, eikä tässä jaossa ollenkaan ajatella eläimen parasta. Pahimmillaan eläin on ollut toisen aviopuolison, mutta papereissa lukee toisen nimi, jolloin eläin menee sille, joka on merkitty omistajaksi. Jos huonosti käy, hän ei edes välitä eläimestä vaan kaltoinkohtelee sitä kostona entiselle puolisolleen. Eläinten asema on Suomessakin aika heikko ja uskon että eläinten rinnastaminen esineisiin ihan vain puheessakin on vaikuttanut asiaan. Uskoisin, että ihminen ajattelisi asiaa hieman enemmän, jos pihviä hänen lautasellaan puhuteltaisiin hänenä.

Jotkut ihmiset eivät halua ajatella eläimiä omana yksilönään, sillä esimerkiksi nykyisiä syömistapoja  ja turkistarhausta olisi silloin erittäin hankala itselleen perustella eivätkä ihmiset yleensä ole valmiita muuttamaan ajattelutapojaan. Toisaalta monien ihmisten mielestä hyönteisiin viittaaminen hän-pronominilla olisi erittäin outoa, sillä niitä ei koeta älykkäinä ja tuntevina eliöinä. Hyönteisiä myös pidetään usein turhina syöpäläisinä, vaikkeivat ne sitä olekaan.

Mielestäni on turhaa erotella ihmisiä ja eläimiä, vaan voisi olla parempi viitata myös ihmisiin pronominilla se, ja poistaa näin hän-pronomini käytöstä. Toisaalta jotkut taas kokevat sen erittäin epäkunnioittavana, mutta mielestäni se ei ole sen enempää epäkunnioittavaa kuin eläimiin viittaaminen se-pronominilla.

Kielipide on julkaistu alkuperäisessä muodossaan. Ainoastaan otsikointi on toimituksen.

Kielipiteiden kirjoittajat ovat Jyväskylän normaalikoulun oppilaita. Heidän opettajansa on lehtori Tuuli Murtorinne. Kielibaari kiittää yhteistyöstä!

Lisää kielipiteitä:

Kielipide: Puhu murretta!

 

 

Ei kommentteja

Sorry, the comment form is closed at this time.