Kielipide: Sanat taipuvat epäloogisesti

Kielipide-sarja päästää nuoret ääneen: julkaisemme ysiluokkalaisten mielipiteitä suomen kielen ilmiöistä.  Kielibaari on ollut mukana äikän tunneilla Jyväskylässä, ja kielipiteiden kirjoittaminen on ollut osa kurssisisältöä.

Teksti: Marius Peltonen

Suomen kielessä on paljon taivutuksia, jotka taipuvat ihan eri tavalla kuin loogisesti vaikuttaisi. Ilmiöstä ei ole muuta kuin haittaa varsinkin maahanmuuttajille ja henkilöille, jotka opettelevat suomea. Siitä ei tiedetä muuta kuin se, että Agricola ei ollut selvin päin keksiessään suomenkielen taivutusta.

Korva sanoo joidenkin sanojen taivutuksen ihan eri tavalla.

Olen ärsyyntynyt, sillä korva sanoo jotkut sanat ihan eri tavalla kuin mitä ne oikeasti “taipuvat”. Niitä ei oikein voi muuttaa enää, sillä se olisi pitkä prosessi ja kaikki menisi uusiksi, mutta kun alunperin suomen kieltä kehitettiin tai uudistettiin olisi silloin pitänyt ottaa tällaiset asiat paremmin huomioon.

Porukat saattavat olla kanssani hyvin eri mieltä asiasta, sillä jokaisella on omat mielipiteensä ja korvansa, jotka sanovat, mitkä asiat kuulostavat järkevältä ja mitkä eivät. Tämäkin on yksilöllistä.

Kuten jo aikaisemmin sanoin, näitä asioita ei siis voi muuttaa enää kunnolla, vaan ne olisi pitänyt muuttaa silloin kun sille olisi parempi mahdollisuus ja aika. Sen käyttöä voi tietenkin muuttaa vaikka niin, että jokainen, jolle jotkut taivutukset kuulostavat tyhmältä korvaan, eivät yksinkertaisesti käytä näitä taivutuksia.

Toivon, että taivutukset mahdollisesti muuttuvat tulevien vuosien varrella, että porukoilla ei tule päänsärkyä turhista asioista ja että heillä ei mene kaksikymmentä vuotta yhden sanan taivutuksen oppimiseen. Sillä niitä sanoja on melkoisen paljon. Tämä on tietenkin vain minun mielipiteeni eikä se kovin monia kiinnosta, sillä ei yhden muurahaisen panos kekoon mitään muuta.

Kielipide on julkaistu alkuperäisessä muodossaan. Ainoastaan otsikointi on toimituksen.

Lisää kielipiteitä:

Kielipide: Ärsyttäviä taivutuksia

 

 

 

Twitter
Facebook
Ei kommentteja

Lähetä kommentti