Kielipide: ”Vittu” välimerkkinä

Kielipide-sarja päästää nuoret ääneen: julkaisemme ysiluokkalaisten mielipiteitä suomen kielen ilmiöistä. Kielibaari on ollut mukana äikän tunneilla Jyväskylässä, ja kielipiteiden kirjoittaminen jostakin kielen ilmiöstä on ollut osa kurssisisältöä.

Teksti: Ella Osara

”Vittu sitä, vittu tätä” -ilmiö tulee vastaan päivittäin. Koulun käytävillä, keskustassa, sosiaalisessa mediassa tai ainakin omassa mielessä. Joidenkin mielestä sana on kauhea kirosana, kun taas toisille se on merkityksensä menettänyt välimerkki. Huomaamatta sitä tulee itsekin välillä korostettua omaa sanomaa lisäämällä lauseen väliin muutama vittu. Esimerkkinä kysymys ”Mitä sä teet?”, muuttaa täysin tarkoituksensa agressiivisemmaksi, kun sinne lisätään nuorten suosituin kirosana: ”Mitä vittua sä teet?”.

Vielä 5 vuotta sitten en kiroillut ollenkaan. Mielestäni se oli kamalan kuuloista. Kasvoin vanhemmaksi ja nyt mielipiteeni on täysin erilainen, johtuen kaveripiiristä ja kouluympäristöstä, jossa sitä kuulee jatkuvasti. Nyt sana on minulle vain merkityksensä menettänyt kirosana, ja siitä syystä hyväksyn sen käytön. Kun toistat tiettyä sanaa useita kertoja peräkkäin, se menettää merkityksensä. Lopulta kuulet vain erilaisia kirjaimia peräkkäin, ja näin on käynyt päässäni myös sanalle vittu.

Ymmärrän sen, miksi opettajat eivät tykkää tunneillaan kuunnella nuorten jatkuvaa kiroilua. Onhan se epäkohteliasta ja nuoret halutaan opettaa hyville tavoille. Jos kiroilusta tulee liian tuttu tapa, niin sitä ei osaa enää myöhemmällä iällä lopettaa työelämään astuttaessa. Siinä sitten pohditaan miksei ole saanut töitä, vaikka ongelmana on vain muutama kirosana, mitkä lipsahtivat suusta työhaastattelussa.

Kyseistä kielen ilmiötä on turha edes yrittää kitkeä pois, sillä sen tilalle tulisi vain uusi kirosana. Sen sijaan nuoria ja lapsia pitää opettaa tunnistamaan tilanteet, joissa kyseinen kielenkäyttö ei ole hyväksyttävää. Kun osaat käyttää vittu-välimerkkiä oikeissa paikoissa oikeaan aikaan, olet ansainnut sen käyttöluvan.

 

Kielipide on julkaistu alkuperäisessä muodossaan. Ainoastaan otsikointi on toimituksen.

Kielipiteiden kirjoittajat ovat Jyväskylän normaalikoulun oppilaita. Heidän opettajansa on lehtori Tuuli Murtorinne. Kielibaari kiittää yhteistyöstä!

Lisää kielipiteitä:

Kielipide: Miksi eläin on ”se” ja ihminen ”hän”?

Kielipide: Kielenkäyttöä kannattaa vaihdella eri tilanteissa

RSS-syöte
Twitter
Facebook
Google+
Ei kommentteja

Kommentoi