Kielipide: Yhdys sana virheiden oikein kirjoitus

Kielipide-sarja päästää nuoret ääneen: julkaisemme ysiluokkalaisten mielipiteitä suomen kielen ilmiöistä. Kielibaari on ollut mukana äikän tunneilla Jyväskylässä, ja kielipiteiden kirjoittaminen on ollut osa kurssisisältöä.

Teksti: Silja Heikkilä

Yhdyssanavirheitä näkee kaikkialla. Kun kirjoitusten määrä mediassa on lisääntynyt, myös yhdyssanavirheet ovat lisääntyneet.

Yhdyssanojen oikeinkirjoitus on tärkeää, sillä yhdyssanavirheet pistävät silmään ja sanat kuulostavat tyhmiltä. Niiden kirjoittaminen erikseen voi myös muuttaa koko sanan tarkoitusta. Esimerkiksi omakotitalo-sanan merkitys muuttuu, kun kirjoitetaan oma kotitalo. Yhdyssanat tulee kirjoittaa yhteen, sillä ne ovat samaa sanaa.

Olen sitä mieltä, että yhdyssanat tulee kirjoittaa yhteen ja ennen kaikkea oikein. Kirjoittajasta tulee tietynlainen kuva, jos hän tekee paljon kirjoitusvirheitä.

Yhdyssanoja kirjoitetaan yhteen ja erikseen jopa niin, mikä ”vain tuntuu hyvältä”.

 

Nykyisin kuka tahansa voi kirjoittaa sosiaaliseen mediaan tekstejä. Kieliopilla ei ole enää niin paljon väliä, kunhan sanoma tulee selville. Yhdyssanoja kirjoitetaan yhteen ja erikseen ihan miten sattuu: kirjoitetaan jopa niin, mikä ”vain tuntuu hyvältä”.

Kaikki eivät välitä oikeinkirjoitukseen liittyvistä säännöistä. Toisaalta ymmärrän heitä, sillä välillä pitää itsekin pysähtyä miettimään, tulevatko sanat yhteen vai erikseen. Tämä saattaa hidastaa tekstin kirjoittamista, mikä on ärsyttävää.

Mielestäni kaikkien tulisi kuitenkin kunnioittaa suomen kieltä ja pyrkiä kirjoittamaan mahdollisimman oikeaoppisesti.

 

Kielipide on julkaistu alkuperäisessä muodossaan.

Muita kielipiteitä:

Kielipide: Lainasanoja käyttävät kaikki

Twitter
Facebook
Ei kommentteja

Lähetä kommentti