Konstituoida konstikkaasti

”Hei, tässäpä Kielibaarille kunnon virke, erityisesti jälkimmäinen”, viestitti eräs sanomalehden lukija. Hänen ärtymyksensä syy on tässä:

”Toistaiseksi ilmastonmuutos on [fiktiossa] pikemminkin attribuutin asemassa. Se on yksi niistä monista määreistä, jotka konstituoivat päähenkilöä tai jotakuta toista kerronnan kannalta tärkeää henkilöhahmoa.”

Ote on Helsingin Sanomien analyysiartikkelista Ilmastonmuutos ui fiktioon hitaasti.

Konstituoida-verbin bongaaja oli yrittänyt  googlaamalla selvittää verbin merkitystä, mutta ei ollut tullut viisaammaksi ja päätti sitten kääntyä Kielibaarin puoleen.

Kovin suurta viisautta ei baaritiskinkään takana ole. Ensimmäinen ajatus on, että  konstituoida  tarkoittaisi  tässä yhteydessä jotakuinkin samaa kuin rakentaa. Taustalla lienee englannin kielen verbi constitute, jolle Gummeruksen suomi-englanti-suomi-sanakirja antaa merkitykset 1) muodostaa, rakentaa 2) olla  3) perustaa. Oxford Student´s Dictionary antaa kaksi merkitystä: 1) to be one of the parts that form something  2) to be considered as something; to be equal to something. Ruotsin kielen konstituera puolestaan on Gumeruksen suomi-ruotsi-suomi-sanakirjan mukaan yhtä kuin perustaa, määrätä, asettaa.

Mutta sopisiko rakentaa-verbi sittenkään aivan tarkasti ja täsmällisesti konstituoida-verbin paikalle?

Suomen kieli taipuu moneen, ja jos haluaa jatkaa korkeaviritteistä kommunikaatiota, voinee joissakin yhteyksissä myös konstituoitua (to be constituted of).

Joskus taannoin vastaavia vierasperäisiä, kansainvälisen vivahteen sisältäviä kirjakielisiä sanoja kutsuttiin sivistyssanoiksi. Baartiskin kirjahyllyssä ei valitettavasti  ole neljännesvuosisadan takaista Nykysuomen sivistyssanakirjaa (1991), mutta kun seuraavan kerran matka käy kirjastoon, täytyypä tarkistaa, mitä hakuteos sanoo konstituoida-verbistä.

Tai jos sinä tiedät, kerro meille muillekin!

Twitter
Facebook
4 Kommenttia
 • Osmo Kaleva
  Kirjoitettu 22:07h, 17 marraskuun Vastaa

  Heippa,
  kirjahyllystäni löytyy Nykysuomen sanakirja vuodelta 1979 ja siitä osa 4; sivistyssanat, vierasperäiset sanat.
  Teos antaa konstituoida-verbille merkitykset: perustaa, määrätä, asettaa.

  Esimerkkilauseeseen sattaisi sopia konstituoida=määrätä.

  tv. Osmo

  • Baarin toimitus
   Kirjoitettu 00:18h, 21 marraskuun Vastaa

   Mahtavaa, Osmo, että kirjahyllysi on monipuolinen! Kiitos kommentistasi, baaritiskillä iloitaan.

 • Saade
  Kirjoitettu 18:28h, 04 maaliskuun Vastaa

  Hei, googlatessani tätä sanaa törmäsin teihin. Paulo Freiren kirjassa ”Sorrettujen pedagogiikka” sivulla 88 sanaa käytetään näin: Minä ei voi olla olemassa ilman ei-minää. Vastavuoroiseti ei-minä joka konstituoi minän, konstituoituu minän konstituoimana.
  Käännös on vuodelta 2005.
  Vaikea sana mielestäni.

  • Kielibaarin toimitus
   Kirjoitettu 13:35h, 11 maaliskuun Vastaa

   Totta, vaikea sana. Kiitos bongauksestasi ja mukavaa, että ”törmäsit” Kielibaariin!

Lähetä kommentti