Kun turvavälistä tuli välittämisen mitta

Teksti: Annu Kekäläinen

Koronapandemia konkretisoi välittäminen-sanan merkityksen. Suomea puhuva välittää kaikkina aikoina välimatkan päästä. Liian lähelle tuleminen on välinpitämättömyyttä.

Presidentti Sauli Niinistö kehotti maaliskuun alkupuolella kansalaisia harjoittamaan fyysistä etäisyyttä ja henkistä läheisyyttä suhteessa toisiinsa. Myöhemmin – hallituksen tiedonantojen ja poikkeusolojen julistamisen jälkeen – alettiin puhua turvaväleistä.

Turvaväli on 1,5 metrin etäisyys kahden tai useamman ihmisen välillä. Se on välimatka ja pandemiaolosuhteissa myös välittämisen mitta. Välittämisen vastakohta on välinpitämättömyys. Välittämisen ja välinpitämättömyyden väliin jää välitila. Siinä tapahtuu niin siirtyminen statuksesta toiseen kuin fyysinen matkustaminenkin. Välitila on liikettä välittämisestä välinpitämättömyyteen, esimerkiksi matka lentokoneessa ja vieressä istuva ihminen hengityssuojaimen takaisessa ilmeettömässä tilassa.

Pandemiakeväänä ja -kesänä näkökulma maailmaan muuttuu nopeasti. Asioiden väliset suhteet järjestyvät monta kertaa uusiin asentoihin. Huomio kiinnittyy kaikenlaisiin ennen yhdentekeviin yksityiskohtiin. Turvavälin rikkominen alkaa merkitä suurta välinpitämättömyyttä.

Kavahdan lenkkeilijöitä, jotka juoksevat suoraan päin tai niskaan hengittäen ja olkapäätä hipoen ohi. Puhallan ulospäin, kun kanssa-asiakas tulee marketissa ihan lähelle. Naapurin kanssa haemme maksimaalisen välimatkan rapun kapeikossa. Virnistämme väistöliikkeellemme.

Mietin välittämisen, välimatkan, välinpitämättömyyden ja välitilan välisiä suhteita. Olen noudattanut turvavälejä: tehnyt töitä yksin kotona ja työhuoneen suljetun oven takana, pitänyt kokoukset ja kirjapiirit etänä, viettänyt viini-iltoja sosiaalisessa mediassa, tavannut ystäviä ulkona. Olen pitänyt välimatkaa, vältellyt liikaa läheisyyttä. Olen välittänyt.

On alkanut askarruttaa, missä kulkee kulttuurisesti hyväksytty läheisyyden ja etäisyyden välinen raja. Koronakevät on luonut globaalin turvavälin. Suomen kieli välittää kaikkina aikoina välimatkan päästä.

Vaatiiko suomenkielinen rakkaus väistämättä etäisyyttä? Miten lähelle on suomeksi turvallista mennä?

Kirjoittaja Annu Kekäläinen on toimittaja ja tietokirjailija.

Merkityksiä

VÄLI

Etymologisessa sanakirjassa (Suomen sanojen alkuperä 2012):

kirjallinen ensiesiintymä Agricolan kirjoituksissa (1510–1557)

vastine karjalan kieleessä väli: väli(matka); ero, eroavaisuus; yhteys, suhde

viron rantamurteeseen lainautunut suomesta väli pidada: välittää, perustaa

 

Kielitoimiston sanakirjassa (verkkoversio):

◊ kahden esineen, muodostuman, paikan tms. välinen, niitä toisistaan erottava tila t. ala, rako, loma

◊ kahden esineen, paikan, asteikon kohtien tms. välinen etäisyys, välimatka

◊ väliraha

◊ ajasta:  a) kahden ajankohdan välinen aika  b) ajankohta t. aika, jonka kuluessa jtak tapahtuu, jolloin on tilaisuus tehdä jtak

◊ ihmisten keskinäisistä suhteista: Ovat lämpimissä väleissä keskenään. Joutua huonoihin väleihin jonkun kanssa.

◊ suhtautumista, asennoitumista, varsinkin yhdentekevänä pitämistä tarkoittavissa yhteyksissä:  Ennen pidettiin tarkka väli siitä [= pidettiin tärkeänä], oliko morsian rikas vai köyhä.  Ei ole väliä, vaikka sataisi.

 

VÄLITTÄÄ

Etymologisessa sanakirjassa:

kirjallinen ensiesiintymä J. Wegeliuksen kirjoituksissa 1747

johdos sanasta väli

piitata, perustaa, pitää tarpeellisena, toimia välittäjänä

 

Kielitoimiston sanakirjassa:

◊ olla t. toimia välineenä t. tekijänä, jonka kautta, avulla, jota pitkin jk siirtyy, toimitetaan jstak jhk; olla yhdyssiteenä, -elimenä

◊ toimia välimiehenä, sovittelijana riidassa tms., sovitella, sovittaa

◊ ilmaisemassa suhtautumista ihmisiin tai asioihin:

a) varsinkin kielteisissä yhteyksissä: ottaa huomioon jtak, kiinnittää huomiota jhk, tuntea kiinnostusta jhk, ”piitata”  jstk:  Älä välitä hänestä, hän on aina tuollainenEi pienistä virheistä kannata välittää.

b) pitää jkta t. jtak tärkeänä, merkitsevänä, läheisenä tms: Välitti ystävistään aidosti.  Välitätkö minusta ollenkaan?

c) kielteisissä yhteyksissä: pitää tarpeellisena; viitsiä, haluta, tahtoa: Ei välittänyt korjata kattoa poudalla.  En nyt välitä lähteä.

 

VÄLINPITÄMÄTÖN

Kielitoimiston sanakirjassa:

◊ joka ei tunne t. osoita kiinnostusta; piittaamaton, haluton, innoton, penseä; indifferentti

 

— Julkaistu 29.7.2020

RSS-syöte
Twitter
Facebook
No Comments

Post A Comment