Juhla armas lapsien – vai lasten?

Illalla suomalaista kirjaa lukiessani silmään särähti lapsi-sanan monikon genetiivimuoto. Kirjailija kirjoitti lapsien, minä olisin ehdottomasti valinnut muodon lasten.

Kumman sinä valitsisit?

Bongaaja: Ulkosuomalainen

Kielibaaria bongaus innoitti niin, että baariemäntä teki nopean gallupin 19-vuotiaiden keskuudessa: kumpikin valitsi muodon lasten.  Molemmat ovat luultavasti ainakin kuulleet laulettavan Koska meillä on joulu, juhla armas lapsien ja kenties virttäkin Ystävä sä lapsien, mutta silti lasten-muoto vie voiton. Miksiköhän?

Ks. myös Kielibaarin hengailuvinkki.

 

Kuva: Sari T. Tiiro

 

2 Kommenttia
 • Baarimestari
  Kirjoitettu 13:49h, 31 maaliskuun

  Lasten-muoto näyttäisi keräävän enemmän kannatusta kuin lapsien. Kielibaarin Twitter-kysely ei kylläkään suuria joukkoja inspiroinut (tai tavoittanut), mutta jokainen kolmesta vastauksesta suosi lasten-muotoa.
  Tällaisin terveisin Baarimestari

 • Täti-ihminen
  Kirjoitettu 14:00h, 31 maaliskuun

  Tässä vielä poiminta Eekulta. Hän kommentoi Hengailut-palstan juttua Vartalolla on väliä ja pohdiskeli samassa kommentissaan myös lasten/lapsia-taivutusta.

  ”Lapsiasiaan palatakseni: nykyteinin korvaa voi häiritä lapsien-muoto esimerkiksi sen vuoksi, että hän on joutunut veisaamaan “Ystävä sä lapsien” -virttä ja kokenut sen kovin vanhanaikaiseksi. Näin epäilee täti-ihminen.”