Lempisanat

Kielibaari kuljeskeli Jyväskylän Kesässä ja pyysi kohtaamiaan ihmisiä kertomaan suomen kielen lempisanansa. Keruumatkan tulokset tässä alla.

Löydätkö listasta oman lempisanasi – vai minkä sanan lisäisit?

Ja arvaisitko, mikä sana osoittautui suosituimmaksi?

aalto   amme   anteeksi   auringonnousu

eittämättä   energinen

glottaaliklusiili

haavanlehti   halla   helmi   helistä   helminauha   huispaus   hullu   härpäke   hääyöaie  höpsö  höpsyttää   höpsöttely

ihana   illalla

karhunpentu    kesä  keväthanki   kiitos   kikkailla   kirja   koivu   kukkaruukku   kulta    ”kyllä se siitä”

lehmihaka   lempi   leuto   liplatus   lumme   Läyliäinen

maailma   matka   melekonen   metsä   mieli   ”mistä sie olet pois(sa)?”   mukava  mummu

niukka  noni   nuppu

oivallinen   okkei (okei)   omakotilo

peippo   perkele   pillu   pulla   päiväntasaaja   pääskynen   pöyheä

rakas   rakkaus   rumpukuivuri

saippuakivikauppias   sammakko   sammal   satakieli   sateenvarjo  selvä  silakkalaatikko   silta   sisu   sopu  ”sunnuntai-illan nostalgia”   sydän

taide  tattis   tilpehööri   toki   turkoosi   tähti   tärkeä

uinua

valmuska   vauva   villiminkki

äippä   äiti

Keruumatkalta kertyi yhteensä 106 eri sanaa + kolme ilmaisua. Lähes neljännes lempisanoista kiertyi luontoon, ympäristöön tai säähän. Verbejä oli neljä.

Niin, se suosituimmaksi osoittautunut lempisana on äiti (7 mainintaa), jonka asemaa lujittaa äippä (1). Kakkoseksi kiri kiitos (4), jos tattis-sana (1) lasketaan mukaan. Jaetulle kolmannelle sijalle ylsivät metsä  ja perkele (4 mainintaa kummallakin).

Useamman kuin yhden maininnan saivat ihana, kulta ja rakas.

Ihanaa, suloista.

Kielibaarin lempisanankeruumatka 2017  vahvistaa entisestään äidin suosiota. Minna Pyhälahti kertoo Kielikello-lehden (4/2008) artikkelissaan, että kun suomalaiset saivat vuonna 2007 äänestää suomen kielen kauneinta sanaa Mikael Agricolan juhlavuoden kunniaksi (kuolemasta 450 vuotta), äiti voitti ylivoimaisesti. Vuotta aiemmin Suomen Kuvalehden järjestämässä kaunein sana -kilpailussa yleisöäänestyksen voitti äiti,  mutta raadin valinta oli aalto, joka on myös Kielibaarin keräämässä aineistossa.

Samainen Kielikello-artikkeli kertoo lisäksi, että äiti on germaaninen lainasana, joka omaksuttiin kieleemme jo varhain, ja kirjakielessä sitä on käytetty Agricolan ajasta lähtien. Uralilaisissa kielissä, joihin suomi kuuluu, äitiä tarkoittava sana on ollut emä.

Baarimestari bongasi listasta suosikikseen sanan hääyöaie. Varsinainen vokaalien tihentymä, ja toimii mainiosti kasvolihasten voimisteluharjoituksena.

Sangen kiinnostava on myös glottaaliklusiili, johon voit perehtyä Finn Lecturan verkkokieliopissa. Sanan tuntee Wikipediakin.

Valokuva kahden sukupolven äideistä: Emmi Tulokas

Ei kommentteja

Sorry, the comment form is closed at this time.