Nais-oikeustieteen maisterit

Särähtääkö nais-oikeustiede silmääsi? Baartiskillä jäätiin kummastelemaan Juristikirjeen omaksumaa yhdysmerkin käyttötapaa.

juristikirje_nais-oikeustieteen_2016-09-08

Myöhemmin uutinen viittaa oikeustieteen maisterin tutkinnon suorittaneeseen naiseen ilmauksella nais-OTM.

Uutisen tarkoituksen kyllä hyvällä tahdolla ymmärtää, mutta mitä mahtaisi nais-oikeustiede olla? Baariväki bongasi ilmaukset naisoikeus (kvinnorätt) ja naisoikeudellinen tutkimus Helsingin yliopiston sivustolta. Nykyisin oppiaineesta käytetään nimitystä Oikeuden ja sukupuolen tutkimus.

Nais- tai mies-etuliitteen käyttö  kirjoitetussa kielessä näyttää ja kuulostaakin menneeltä maailmalta.  Kun sukupuoli on tarpeen tuoda esiin – kuten naisten ja miesten palkkavertailua käsittelevässä  uutisessa on – eikö sukupuolta tarkoittavan sanan voisi lisätä loppuun? Esimerkiksi ekonominaiset, maisterinaiset, toimittajanaiset, opettajamiehet jne.

Lukijan silmään samaisessa Juristikirjeessä tarttuu myös lainausmerkeillä ympyröity Puolet-sana. Kirjoittaja mitä ilmeisimmin pyrkii viittamaan ilmauksellaan mediaanipalkkaan.

Niin että älkäämme huiskiko viivoja ja hipsuja sinne tänne suin päin♥.

Bongauksen lähde:  Juristikirje, Talentum pro, 8.9.2016

P.S. Juristikirje on aiemminkin osoittautunut kiehtovien kielellisten havaintojen lähteeksi. Ks. bongaus Juristit avioeroavat.

 

 

 

Ei kommentteja

Sorry, the comment form is closed at this time.