Päivämääräpainia

Nyt on taas se aika vuodesta, jolloin pitäisi oppia muistamaan merkitsemään vanhan vuoden sijaan uuden vuoden vuosiluku 2017. Kumman sitkeässä kun vanha vuosi mielessä kummittelee.

Baaritiskille on kantautunut  toinenkin huomio päiväyksen kirjoittamisesta: kuukauden jälkeinen piste tahtoo monelta jäädä raapustamatta. Esimerkki:

11.1

11.1.

Ilman jälkimmäistä pistettä päivämäärä luetaan “yhdestoista yksi” , vaikka puheessa luontaisesti tulisikin oikea muoto “yhdestoista ensimmäistä” tai ”yhdestoista tammikuuta”.  Piste kun ei suinkaan ole numeroiden erotin, vaan se merkitsee järjestysnumeroa.

clock-1527693_1280

Pisteettömän päivämäärämerkinnän tekee ongelmalliseksi se, että suomeksi kellonajat merkitään pisteellä eikä kaksoispisteellä, vaikka sitäkin monesti näkee. Jälkimmäisen pisteen puuttuminen päivämäärissä tuottanee eniten tulkintaongelmia lokakuusta joulukuuhun, jolloin kuukaudessa on kaksi numeroa kuten kellonajoissakin: esimerkiksi 10.10 on kymmenen minuuttia yli kymmenen, vaikka sitä joku Aleksis Kiven päiväksi saattaisi tarkoittaakin.

Miksiköhän jälkimmäinen piste on putoamassa pois päivämäärämerkinnästä? Jaathan mietteesi meille muillekin janoisille!

 

Valokuva: Pixabay, Gerd Altmann/geralt

Tallenna

RSS-syöte
Twitter
Facebook
Google+
4 Comments
 • Eeku
  Posted at 12:14h, 12 tammikuun Vastaa

  Englannin vaikutusta. (Jopa ruotsin, mutta sitä harvempi tunnustaa :)).
  – Aikanaan ärsyynnyin myös helposti kuukausien ja kuun alkupäivien nollista, esim. 10.01.. Nyttemmin olen tullut vanhaksi tai sitten niitä digimerkintälähtöisiä nollia käytetään harvemmin.

  • Tiskin takaa
   Posted at 12:37h, 12 tammikuun Vastaa

   Kiintoisa selitys tuo englannin (ja jopa ruotsin) vaikutus. Baaritiskillä kun uumoiltiin, että nykyihmisellä on niin kiirus, ettei ehdi pisteisiin pysähtyä. Kiitos, Eeku.

 • Kirsi Eklund
  Posted at 12:43h, 12 tammikuun Vastaa

  Puhelinkielen vaikutusta: eihän nykyään esim. tekstareissa käytetä pilkkua lainkaan. Ja toistaalta: kieli tuppaa typistymään, kun käytettävissä on vain vähän merkkejä, kuten twitterissä.

  • Baarimestari
   Posted at 20:03h, 12 tammikuun Vastaa

   Jännittävä ajatus puhelinkielestä ja lyhyyden tavoittelusta, Kirsi! Joku muuten mainitsi taannoin, että nuoret välttelevät pisteen käyttöä virkkeen lopussa, koska piste saa viestin tuntumaan tylyltä.

Post A Comment