Tarvitsen. Tarviin. Tarvin.

Tiskillä bongattiin tarvita-verbin kummallista käyttöä. Puhekielen mukainen tarviin-muoto on alkanut esiintyä paikoittain lyhyemmässä muodossa tarvin.

Kielellä on taipumus olla mahdollisimman ekonominen ja käytännöllinen, joten sanojen ja ilmausten lyheneminen on luonnollista. Alkaakohan  tarvin-ilmiö levitä muihinkin vastaaviin muotoin eli kahteen vokaaliin ja yhteen konsonanttiin loppuviin muotoihin? Vai liittyykö ilmiö vain yksikön ensimmäiseen persoonaan?

Nyt jo siis kuulee sanottavan: ”Tarvin uusii vaatteita.” Kuulemmeko kohta myös sanottavan: ”Halun mennä leffaan ja tykkän musasta.”

Mitä veikkaisit?

Baarissa pidetään korvat auki ja seuraillaan, mihin tarvin kehittyy.

puzzle-1705339_1280
Jaathan tiskille oman näkemyksesi tarvin-ilmiöstä. Entä oletko törmännyt muihin uudenlaisiin taivutusmuotoihin puhekielessä?

 

Kuva: Pixabay/PIRO4D

RSS-syöte
Twitter
Facebook
Google+
4 Kommentit
 • Jarno Suni
  Postattu 11:09h, 06 marraskuun Vastaa

  Itselle taas pidempi muoto ”tarviin” on outo, ja olen havahtunut sellaisen käyttöön vasta viime aikoina. Itse käytän lyhyempää muotoa.

  • Baarin toimitus
   Postattu 23:13h, 14 marraskuun Vastaa

   Kiitos kommentistasi, Jarno! Kielen erilaiset käyttökokemukset ja -tavat ovat erittäin kiinnostavia.

 • Mietiskelijä
  Postattu 00:27h, 26 maaliskuun Vastaa

  Mitenkö on laita muodolla tarvis, onko oikeaoppista kirjakieltä?

  • Baarin toimitus
   Postattu 12:27h, 26 maaliskuun Vastaa

   Kiitos pohdinnastasi, Mietiskelijä. Ei taida muoto ”tarvis” olla yleiskielen (kirjakielen) mukaista ainakaan vielä. Puhutussa kielessä ”tarvis” on usein käytetty, ja luultavasti kaikki ymmärtävät, mitä sillä tarkoitetaan.

Kommentoi