Tarvitsen. Tarviin. Tarvin.

Tiskillä bongattiin tarvita-verbin kummallista käyttöä. Puhekielen mukainen tarviin-muoto on alkanut esiintyä paikoittain lyhyemmässä muodossa tarvin.

Kielellä on taipumus olla mahdollisimman ekonominen ja käytännöllinen, joten sanojen ja ilmausten lyheneminen on luonnollista. Alkaakohan  tarvin-ilmiö levitä muihinkin vastaaviin muotoin eli kahteen vokaaliin ja yhteen konsonanttiin loppuviin muotoihin? Vai liittyykö ilmiö vain yksikön ensimmäiseen persoonaan?

Nyt jo siis kuulee sanottavan: ”Tarvin uusii vaatteita.” Kuulemmeko kohta myös sanottavan: ”Halun mennä leffaan ja tykkän musasta.”

Mitä veikkaisit?

Baarissa pidetään korvat auki ja seuraillaan, mihin tarvin kehittyy.

puzzle-1705339_1280
Jaathan tiskille oman näkemyksesi tarvin-ilmiöstä. Entä oletko törmännyt muihin uudenlaisiin taivutusmuotoihin puhekielessä?

 

Kuva: Pixabay/PIRO4D

RSS-syöte
Twitter
Facebook
Google+
6 Comments
 • Jarno Suni
  Posted at 11:09h, 06 marraskuun Vastaa

  Itselle taas pidempi muoto ”tarviin” on outo, ja olen havahtunut sellaisen käyttöön vasta viime aikoina. Itse käytän lyhyempää muotoa.

  • Baarin toimitus
   Posted at 23:13h, 14 marraskuun Vastaa

   Kiitos kommentistasi, Jarno! Kielen erilaiset käyttökokemukset ja -tavat ovat erittäin kiinnostavia.

 • Mietiskelijä
  Posted at 00:27h, 26 maaliskuun Vastaa

  Mitenkö on laita muodolla tarvis, onko oikeaoppista kirjakieltä?

  • Baarin toimitus
   Posted at 12:27h, 26 maaliskuun Vastaa

   Kiitos pohdinnastasi, Mietiskelijä. Ei taida muoto ”tarvis” olla yleiskielen (kirjakielen) mukaista ainakaan vielä. Puhutussa kielessä ”tarvis” on usein käytetty, ja luultavasti kaikki ymmärtävät, mitä sillä tarkoitetaan.

 • Magnus Juhonpoika
  Posted at 16:55h, 07 maaliskuun Vastaa

  ”Mä tarvin” on paljon vanhempi juttu: Mäntyharjun murteessa tuon verbin perusmuoto on ”tarvia”, taipuu kuten vaikkapa ”lorvia”.

  Jo 60-luvulla äidinkielen opettajamme (siellä Mäntyharjussa) sai raivokohtauksia ainekirjoituksia palauttaessaan kun sieltä putkahteli näitä ”me tarvimme suuren perunapellon …” tyyppisiä lauseita.

  Toisaalta, ehkä tuota ”lorvia” -verbiä voisi vastaavasti pidentää. Komisario Reinikaisen suuhun sopisi hyvin lausahdus ”Mitäs te täällä lorvitsette!”

  • Baarin toimitus
   Posted at 20:08h, 07 maaliskuun Vastaa

   Kiitos, Magnus Juhonpoika, kiintoisasta historiataustoituksesta! Ja lorvia-verbin pidennys kuulostaa hauskalta.

Post A Comment