Tekstitaito ja yo-koe

Tekstitaidon koe, kevään ylioppilaskokelaiden ensimmäinen koitos, on perjantaina 12.2. Kielibaarin lähipiirissä on abiturientteja, joille baarin kantahenkilöstö on innostuneena esitellyt Ylioppilastekstejä 2015 -kirjaa. ”Ai jaa, mutta eihän tekstitaidon kokeeseen voi harjoitella”, on useampikin kokelas todennut.

Mihin kummaan perustuu ajatus, ettei tekstitaidon kokeeseen voi harjoitella? Parasta treeniä on tietystikin lukeminen, ja luultavasti loisteliaimmin äikän kokeessa pärjäävät ne, jotka ovat lukeneet alakoulusta alkaen. Mutta kai lukiolaiset ovat koulutunneilla harjoitelleet tekstien lähilukua ja saaneet kenties kotitehtäviäkin?

Ylioppilastekstejä 2015 on kokoelma viime kevään kokelaiden aikaansaannoksista. Tekstitaidon kokeesta on esimerkkivastauksia kaikista tehtävänannoista, ja jokaisen kirjassa julkaistun vastaustekstin pistemäärä on kerrottu kirjan lopussa.  Jos vain jaksaa käydä vastaukset läpi, näkee varsin pian, miksi jokin vastaus on saanut vain yhden pisteen ja jokin toinen kolme tai täydet kuusi pistettä. Yhden tehtävän vastaustekstien yhteydessä on kommentteja kirjan tekijöiltä.

Esseekokeen esimerkkivastaukset taas ovat hyviksi tai erittäin hyviksi arvioituja tekstejä.Plussaa sekin, että kirja esittelee rautalankamallin sekä tekstaidon kokeen että esseekokeen vastausta varten.

Niin että uskokaahan, abiturientit: valmistautua voi. Ja mallioppimisella päässette varsin pitkälle, vaikka aloittaisittekin viime tipassa.

Ylioppilastekstejä 2015 on Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ja Äidinkielen opettajain liiton yhteisjulkaisu, jonka ovat toimittaneet Päivi Aro ja Auli Kulkki-Nieminen.

Rohkaisuvinkin antoi baarimestari
Tags:
Ei kommentteja

Sorry, the comment form is closed at this time.