Vuoden sanoja

Kesäpäivänä surfaillessa osui silmään Oxfordin sanakirjan (Oxford Dictionaries) toimituksen valinta vuoden 2017 sanaksi: youthquake.

Baaritiskin voimin vapaasti suomennettuna sana tarkoittaa merkittävää kulttuurista, poliittista tai sosiaalista muutosta, jonka alulle panijoita ovat nuoret.

Suomessa puolestaan voiton vei sisu.  Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi järjestetyssä Suomen sana -kilpailussa finalistien joukkoon ylsivät sisun lisäksi muun muassa sinivalkoinen, sauna, löyly, perkele, metsä ja kalsarikännit. Kilpailun järjesti Kotimaisten kielten keskus (Kotus).

Äkkiseltään tuntuisi, että youthquake ja sisu ovat kovin kaukana toisistaan, aivan kuin eri maailmoista. Tosin brittisanakirjan valinta rajautui yhteen vuoteen kun taas suomalaiset saivat ehdottaa sanaa, joka kuvaisi sadan vuoden ikään ehtinyttä itsenäistä valtiota.

Ja jos nuorten toiminta saa aikaan yhteiskunnallisen järistyksen, kyllä heissä silloin on myös sisua.

Brittisanakirjan nuorisojäristys-valinnasta uutisoi muun muassa Ilta-Sanomat.

  Kielibaarin sanankeruumatkojen poimintoja:

No niin! Suomi-sanat, lempparit ja inhokit

Twitter
Facebook
1 Kommentti
  • Baarin toimitus
    Kirjoitettu 15:03h, 26 kesäkuun Vastaa

    Kielitoimisto on vuodesta 2010 alkaen julkaissut koosteen sanoista, joita se piti kulloisenakin vuonna ajankohtaisina, kiinnostavina tai hauskoina. Tulee tässä mieleen: eikö Kielitoimiston sanakirjan toimitus voisi rohkeasti valita vuoden sanan, kuten Oxford-kollega tekee? Tai valita itse kymmenen kiintoisinta ja antaa meidän kielenkäyttäjien äänestää? Jos vuotuinen valinta olisi liian kova tahti, niin joka toinen vuosi kenties?

Lähetä kommentti