”Avoimuus on laaja adjektiivi”

Avoimuus_adjektiivi

Onko sanaluokalla väliä?

Tämä tuli mieleen, kun baaritiskillä luettiin Helsingin Sanomissa julkaistua artikkelia työelämän murroksesta. Haastateltava, tutkija ja konsultti, toteaa, että avoimuus on valtavan laaja adjektiivi.

Pikagallup baaritiskillä tuotti tällaisen tuloksen:

  • lukiolainen oli kuullut sanaluokista mutta ei osannut nimetä yhtään
  • välivuotta pitävä ylioppilas luetteli neljä: verbit, adjektiivit, substantiivit, pronominit
  • juristi, jonka työstä suurin osa on kirjoittamista, ei  osannut nimetä yhtään.

Sanaluokkia tunnistamattomiin kielenkäyttäjiin voidaan lisätä HS-artikkelissa haastateltu tutkija ja luultavasti myös jutun kirjoittanut toimittaja (ellei toimittaja katsonut tehtäväkseen kirjata haastateltavan sanomiset sanatarkasti asiavirheeseen puuttumatta).

”Mielekkään tekstin tuottamisessa korostuu kieliopin hallitseminen. Oppilaan on syytä tunnistaa mm. sanaluokat ja lauseenjäsenet, osata pilkkusäännöt, isot alkukirjaimet, yhdyssanat ja muut tekstin luettavuuteen vaikuttavat tekijät.” Näin kirjoitetaan  äidinkielenopiskelua-blogissa.  Kirjoittajan nimeä ei blogista löydy, mutta tekstistä voi arvella, että kirjoittaja on äidinkielenopettajaksi opiskeleva.

Korkeakouluopiskelijat ovat kysyneet baariemännältä, miksi pitäisi osata nimetä sanaluokat, sijamuodot ja verbien aikamuodot. Eikö riitä, että osaa käyttää niitä?

Totta,  useimmat – kuten juristit ja tutkijat ja lukiolaiset – pystyvät kirjoittamaan erinomaisen luettavaa ja kiinnostavaa tekstiä, vaikka he eivät tunnistaisikaan kieliopin käsitteitä.  Kielenkäytön ammattilaiselta, esimerkiksi kirjoittavalta toimittajalta, voisi ehkä kuitenkin odottaa, että hän tunnistaa työkalunsa eri osat, kuten ammattilaisvalokuvaaja tuntee kameransa osat ja toiminnot. Tosin tämäkin vertailu ontuu, sillä kännykän kameralla voi nykyisin ottaa mahtavia otoksia tuosta noin vaan.

Mitä mieltä sinä olet: Miten tärkeää on tunnistaa sanaluokat?  Tai osata oman kielen kielioppi?

Tässä pari linkkiä aiheeseen virittäytymistä varten:

http://rakenteenopettaminen.blogspot.fi/2011/09/miten-tunnistan-sanaluokat.html

http://vilinopiskelu.blogspot.fi/2011/09/sanaluokat.html

HS-artikkeliin työelämän murroksesta (Usko pois, moni asia töissä pysyy; 12.6.2016) pääset tästä.  Tutkija Pauli Komosen ajatukset Anna-Sofia Niemisen koostamassa artikkelissa ovat virkistäviä (ja lohdullisia), eikä pieni sanaluokkavirhe niiden kiinnostavuutta vähennä.

Ja vielä:

  • avoimuus on substantiivi
  • avoin on adjektiivi

 

 

 

Ei kommentteja

Sorry, the comment form is closed at this time.