Radiosta kuultua: ”Kaupunkiydinvoimalat voivat olla kymmenen, kaksikymmentä kertaa pienempiä kuin suuret ydinvoimalat, kuten esimerkiksi Olkiluodon ydinvoimalat.”

Tällaista vertailua ei baaritiskillä olekaan aiemmin kuultu. Sen sijaan ilmaus puolet suurempi kuin on herättänyt sananvaihtoa. Täsmällisyyttä tavoitteleva ei ymmärrä, jos puolet suuremmalla tarkoitetaankin kaksi kertaa suurempaa (tai kaksi kertaa niin paljon kuin)  – eikä vain puhessa vaan myös kirjoitetussa kielessä.

Mutta uskottavahan se on, mitä kieliasiantuntija sanoo:

Kaksinkertaista määrää tarkoittaa yleiskielessä myös ”puolet enemmän (suurempi)”, vaikka matemaattisesti ajateltuna on epäjohdonmukaista, että puolet enemmän voi olla yhtä paljon kuin kaksi kertaa enemmän.

Samaisessa Salli Kankaanpään kirjoituksessa lähes viidentoista vuoden takaa käsitellään myös ilmaisua kaksi kertaa vähemmän (tai pienempi).   Arkijärki sanoo, että se on sama kuin puolet, ja niin se on selkeintä ilmaistakin.

Vaikeaahan vertailu on. Onko kymmenen kertaa pienempi kaupunkiydinvoimala siis kymmenesosa suuresta…yhteen isoon ydinvoimalaan mahtuisi kymmenen pientä kaupunkivoimalaa?