Oma kieli, eget språk

Liekö jäänyt koronatilanteen kiihtymis- ja leviämisvaiheiden jalkoihin vai onko baaritiskillä nuokahdettu? Mene ja tiedä, mutta vielä ehtii: meneillään on kieli-ilmapiirin parantamiskampanja Oma kieli / Eget språk, joka kannustaa jokaista puhumaan rohkeasti omaa kieltään ja näkemään kielten monimuotoisuuden yhteiskunnassa.

Oikeusministeriön käynnistämän kampanjan ”kasvona” on jalkapalloilija Tim Sparv, joka tunnetaan Suomen maajoukkueen Huuhkajien kapteenina. Kampanjan on määrä näkyä ja kuulua kouluissa, oppilaitoksissa ja työpaikoilla, ja viestiä levittävät myös juniorijalkapalloilijat.

”Kieli on asenne. Ja varsinkin nuorena täytyy uskaltaa puhua. Kaiken ei tarvitse olla täydellistä.” – Tim Sparv

Oikeusministeriön kielibarometri 2016 osoitti, että omassa kunnassaan vähemmistössä olevista ruotsinkielisistä lähes puolet ja suomenkielisistä joka viides koki tulleensa huonommin kohdelluksi käyttämänsä kielen vuoksi. Uusi kielibarometri valmistuu joulukuussa 2020, ja sen alustavien tulosten mukaan tilanne olisi hiukan paranemassa, kertoo oikeusministeriö tiedotteessaan.

Kieli-ilmapiirikampanja näyttää ensi silmäyksellä keskittyvän suomen ja ruotsin rinnakkaiseloon. Työ- ja elinkeinoministeriön kotouttamisen osaamiskeskus nostaa kampanja-aikana esiin myös selkokielen (selkosuomi, lättläst svenska) sekä moni- ja omakielisyyden tärkeyden kotoutumisessa.

Kieli-ilmpiirikampanja kytkeytyy kansalliskielistrategian uudistukseen, joka on kirjattu pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmaan. Strategiauudistuksen tavoitteita on myös kieli-ilmapiiriin parantaminen.

Kampanjan sivustolla https://omankielinen.fi/  on video, jossa kuullaan muun muassa äitejä jalkapallokentän laidalla.

Kampanja kestää joulukuun 2020 puoliväliin.

Lue myös:

Kansalliskielistrategia uudistuu: valmistelu jatkuu strategisilla dialogeilla

Kaikki joukolla uudistamaan kansalliskielistrategiaa!

 

— Julkaistu 3.12.2020

Ei kommentteja

Sorry, the comment form is closed at this time.