Käytätkö luuttua vai luutua?

Siivousliina_20160417

Nytpäs ollaan kiintoisan äärellä. Kielibaari nimittäin bongasi Twitter-viestin, jonka lähettäjä kertoi hämmästyttäneensä kuulijaansa käyttämällä sanaa luuttu. Kuulija ei yhdistänyt sanaa siivoukseen.

Kumpaa sinä siivotessasi käytät: luuttua vai luutua?

Kielibaarin nopean gallupin perusteella luutu saa enemmän kannatusta. ”Ehdottomasti luutu. Luuttu on soitin”, kommentoi useampi, mutta luuttu-sanan kannattajiakin löytyi.

Voisiko kyse olla murre-eroista? Baarigallup ei anna tähän yksiselitteistä vastausta: Helsinkiläisrouva, jonka äiti oli helsinkiläistynyt eteläpohjalainen, kertoi äitinsä käyttäneen sanaa kahdella t-kirjaimella, ja samaa käyttää hänkin. Baarimestarin anoppi Etelä-Pohjanmaalta taas on yhden t-kirjaimen kannalla. Samoin myös teini Oulusta ja nuori aikuinen Helsingistä. Kahdella t:llä tviitannut taas on tamperelainen.

Kielitoimiston sanakirjasta ei luutua löydy. Niin että baartiskillä on nyt uskottava, että lattiarätin yleiskielinen muoto on kuin onkin luuttu.

Lattiarätti muuten taipuukin aivan samalla tavalla kuin soitin, kertoo Kielitoimiston sanakirja. Kyseessä on homonyymi  eli sana, joka on toisen sanan kanssa muodoltaan (äänteellisesti ja kirjoitusasultaan) identtinen mutta merkitykseltään erillinen sana. Täsmälleen samalla tavoin taipuvia homonyymejä kutsutaan  kielitieteessä täydellisiksi homonyymeiksi.

Kielipohdiskeluun innoittanut tviittaaja on Hanna Laakso, joka antaa samaisessa huudelmassaan oivallisen neuvon luuttu-sanaa hämmästelleelle keskustelukumppanilleen (mies): tämän kannattaisi tutustua myös luuttu-sanaan liittyvään verbiin.

Kielibaari iloitsee ja kiittää inspiraatiosta. Nyt luuttuamaan!

 

 

 

 

Tags:
3 Kommenttia
 • Hämäläinen
  Kirjoitettu 20:13h, 17 huhtikuun

  Minulle ehdotuksista oikea on lattiarätti. Olen kuullut sekä luutu- että luuttu-sanan, mutta en itse niitä käytä. Luuttu on oikeampi. Huomaa myös verbi luututa.

 • Lappilainen
  Kirjoitettu 20:22h, 19 huhtikuun

  Oli miten oli, lappilaisena kyllä luutuan lattioita yhdellä t:llä tulevaisuudessakin

 • Kantahenkilöstö
  Kirjoitettu 20:23h, 22 huhtikuun

  Luuttu vai luutu -aihe on innoittanut vilkasta keskustelua Kielibaarin Facebook-sivulla. Luutu näyttäisi johtavan täpärästi: https://www.facebook.com/Kielibaari/
  Keskustelusta voi nähdä pientä – kylläkin vain pientä – vahvistusta ajatukselle, että luutu-sana on pohjoissuomalaisten suosiossa kun taas etelässä luuttu on vahvoilla. Myös (lattia)rätti saa kannatusta.