No niin! Suomi-sanat, lempparit ja inhokit

Kielibaari on tehnyt sanankeruumatkoja, viimeksi syyskuun lopussa Jyväskylään Tutkijoiden yöhön, jonka aikana baaritiskillä piipahti yli 80 suomen janoista.  Sittemmin kävi ilmi, että baarin keräämissä lempisanoissa on myös Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) Suomen sana -kilpailun finalisteja: kalsarikännit, löyly, metsä, no niin ja perkele.

Suomen sana -kilpailussa etsitään 100-vuotiasta itsenäistä Suomea parhaiten kuvaavaa sanaa. Finaaliin ylsi 450 ehdotuksesta kymmenen sanaa: demokratiavaje, elähän, kalsarikännit, löyly, metsä, no niin, perkele, sauna, sinivalkoinen ja sisu. Tuomaristo julkistaa valitsemansa voittajan 5.12.2017.  Kilpailusta lisää tässä.

Kielibaarin sanaseinällä Tutkijoiden yössä käyneiden mielestä no niin on finalistisanalistalta suosituin lempisana. Perusteluissa kiitellään koomikko Ismo Leikolaa, jonka mielestä no niin on suomen kielen tärkein sana – katso hänen stand up -videonsa tästä. Myös perkele on suosittu lempisana, kun taas kalsarikännit esiintyy vain kerran.

Vielä useammin kuin no niin kerrottiin Tutkijoiden yössä lempisanaksi pelle.  Jyväskylän Kesään aiemmin tekemämme keruumatkan suosikkisana äiti pysyi nytkin listan kärjessä.

Lempisanoissa on useita luontoon ja eläimiin liittyviä sanoja (esimerkiksi aalto, jänis, kimalainen, kielo, koira, käärme, lepakko, metsä, opossumi, pöllö, sammakko, talvimetsä, västäräkki) samoin kuin vuorokauden- ja vuodenaikoihin liittyviä sanoja (esimerkiksi hääyö, hääyöaie, illanvietto, syksy, talvi, talviaurinko, yö) sekä ruokaan liittyviä sanoja (esimerkiksi hillopulla, kahvi, karamelli, karkki, mustikkapiirakka, nakkipiilo, ruoka, suklaa).

Kysyimme myös inhokkisanoja. Ykkösiksi nousivat masuasukki ja paituli. Tahtotila, pöhinä ja halpuutus ovat myös suosittuja inhokkisanoja. Muutoin suomen puhujien inhokkisanat liittyvät politiikkaan ja työelämään (esimerkiksi uudelleenorganisointi, työryhmä, tahtotila, kustannustehokkuus, kiky-loikka). Anglismeja, slangisanoja ja muita puhekielisyyksiä mahtuu inhokkien joukkoon (bailumude, broisku, elikkäs, kundi, muija, niinku, selfie, täskätä, upgreidata). Yhtään Suomen sana -kilpailun finalistia ei inhokeissa ollut.

Sekä lempi- että inhokkisanalistoille päätyivät alakoululuokkien lyhenteet eppu, toppu, kolkki, nelkki, viikki ja kuukki. Myös poikamiestyttö ja kekkulissa merkittiin molempiin listoihin.

Seuraavan kerran Kielibaari kerää lemppareita ja inhokkeja marraskuun alussa Oulussa, jossa se pystyttää tiskinsä Suurille Lehtipäiville. Lehtipäivät on Sanomalehtien Liiton järjestämä tapahtuma paikallis- ja kaupunkilehtiväelle. Kielibaarin löydät Kirkkokadulta Lapland-hotellista torstaina 2.11.2017 klo 10−17 ja perjantaina klo 10−13. Tervetuloa moikkaamaan! Samalla voit myös testata, miten suomesi soljuu.

Onko sinulla lempi- tai inhokkisanaa ja miksi? Jaathan sanasi tämän jutun kommenttikentässä muiden suomen janoisten kanssa.  Kiitos!

Katso myös Jyväskylän Kesän lempisanasato tästä.

Ei kommentteja

Sorry, the comment form is closed at this time.